Svijet
0

"Historijska misija" Grace Machel u posredovanju u Keniji

FENA
Graca Machel, supruga bivšeg južnoafričkog predsjednika Nelsona Mandele, održala je u utorak oštar govor pred kenijskim parlamentom, naglašavajući da on ima "za historijsku misiju" okončanje krize koja potresa zemlju.

Machel učestvuje u posredovanju Afričke unije (AU) na čelu s bivšim generalnim sekretarom Ujedinjenih naroda Kofijem Annanom, koji je zatražio od kenijskog parlamenta da ove sedmice odobri sporazum o podjeli ovlasti između predsjednika Kibakija i opozicionara Raila Odinge.

"Ovaj parlament ima historijsku misiju i mora pridonijeti redefiniranju zajedničkog prostora u kojem će svaki Kenijac imati svoje mjesto", rekla je Machel obraćajući se poslanicima.

Kofi Annan je u utorak najavio formiranje neovisne komisije koja će pokrenuti istragu o predsjedničkim izborima od 27. decembra. Nakon ponovnog izbora predsjednika Kibakija uslijedilo je nasilje u kojem je bilo više od hiljadu mrtvih.

"Patnja Kenije je patnja Afrike. Uspjeh Kenije je uspjeh Afrike", naglasila je Graca Machel.

Gospođa Machel, udovica bivšeg mozambičkog predsjednika Samora Machela, govorila je i u odbranu kenijske djece "koja su shvatila i otkrila da je njihov etnički identitet postao smrtna prijetnja".