Svijet
0

Hillary Clinton zadovoljna sporazumom u Hondurasu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka državna tajnica Hillary Clinton izrazila je u petak zadovoljstvo "historijskim sporazumom" zaključenim u Hondurasu kako bi se okončala politička kriza zemlje, nakon državnog puča od 28. juna.

Hillary Clinton izrazila je svoje zadovoljstvo nakon izjave predsjednika Hondurasa Roberta Michelettija koji je u četvrtak prihvatio sporazum, koji će, nakon razmatranja u Kongresu, omogućiti povratak na vlast svrgnutom predsjedniku Manueli Zelayi.

"Čestitam narodu Hondurasa, kao i predsjedniku Zelayi i Michelettiju da su uspjeli da postignu ovaj historijski sporazum", izjavila je državna tajnica tokom posjete Pakistanu.

Hillary Clinton je uputila čestitke i predsjedniku Costa Rike Oscaru Ariasu, Brazilu i Meksiku, naglasivši pritom i ulogu američke diplomatije.

Zaključeni sporazum u Hondurasu, koji treba da bude dostavljen na odobrenje Kongresu, daje mogućnost Zelayi da se ponovo vrati na svoju dužnost, formira vladu pomirenja i organizira predsjedničke izbore 29. novembra, kako je i bilo predviđeno.