Svijet
0

Hillary Clinton u iznenadnoj posjeti Libiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka državna tajnica Hillary Clinton stigla je u utorak u Tripoli, u iznenadnu posjetu Libiji.

Clinton, prvi zvaničnik ovoga ranga koji je posjetio Libiju od 2008. godine, kada je Washington želio započeti "nove odnose s Muamerom Gadafijem", želi ojačati veze s novim libijskim vodstvom i podržati tranziciju Libije ka demokratiji.

U toku ove kratke posjete, okružena strogim sigurnosnim mjerama, šefica američke diplomatije bi trebalo da se sastane s predsjednikom Nacionalnog prijelaznog vijeća Mustafom Abdel Džalilom, premijerom Mahmudom Džibrilom, kao i s ministrom finansija i nafte Alijem Tarhunijem, javio je AFP.

Posjeta tajnice Clinton ovoj zemlji na sjeveru Afrike, bogatoj naftom, dolazi nakon posjete francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, britanskog premijera Davida Camerona i turskog Recepa Tayyipa Erdogana, kao i mnogih britanskih, talijanskih i kanadskih ministara.

Govoreći u toku leta od Washingtona do Tripolija, preko Malte, jedan visoki američki zvaničnik State Departmenta izjavio je da Sjedinjene Američke Države žele uspostaviti nove odnose s libijskim civilnim stanovništvom.

Narodna pobuna protiv pukovnika Gadafija izbila je polovinom februara u Bengaziju, prije nego što se pretvorila u oružani sukob u kojem je poginulo 25.000 ljudi, prema podacima Nacionalnog prijelaznog vijeća.

Nacioinalno prijelazno vijeće tvrdi da uz pomoć NATO-ovih snaga drži veliku većinu zemlje, s izuzetkom Sirte, regije iz koje potječe svrgnuti “vođa” i koja je još u rukama ljudi odanih bivšem režimu koji pruža žestok otpor u ovom primorskom gradu udaljenom 360 kilometara istočno od Tripolija.

Tokom boravka na Malti, u ranim jutarnjim satima, Clinton je izrazila zahvalnost zvaničnoj Valeti na pruženoj pomoći u evakuaciju američkih državljana iz Libije.

Clinton je navela da je malteška vlada "otišla malo dalje" i da je igrala "ključnu ulogu" u pružanju pomoći Libiji u uspostavljanju vladavine prava i forme vlasti koja će predstavljati sve Libijce.

Šeficu američke diplomatije ugostio je malteški kolega Toni Borg.

Mali mediteranski otok najbliža je evropska zemlja Libiji te je ondje bio punkt za humanitarnu pomoć i evakuaciju radnika i izbjeglica iz Libije od početka sukoba u toj zemlji.

Vlada Malte je 1. juna priznala Nacionalno prijelazno vijeće (NTC) kao "jedinog legitimnog predstavnika libijskog naroda", a 23. augusta je zvanično priznala NTC, političko tijelo pobunjenika, kao legitimnu vlast u Libiji.