SAD ne postavljaju rokove Iranu
0

Hillary Clinton odbacila Netanyahuove "crvene linije"

FENA
Hillary Clinton (Foto: Arhiv/AFP)
Hillary Clinton (Foto: Arhiv/AFP)
Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da SAD ne postavljaju rokove za Iran i da i dalje smatra pregovore "daleko najboljim pristupom" da se Iran spriječi u razvoju nuklearnog oružja.

Ona je time, kako prenosi izraelska štampa, jasno istakla da SAD nisu spremne da se javno obavežu i zacrtaju crvene linije u odnosu na iranski nuklearni program, kako je izjavio izraelski premijer Benjamin Netanyahu za CBS.

Clinton je, takođe, rekla da je Izrael više zabrinut za brz odgovor ali "mi smo uvjereni da imamo više vremena da se fokusiramo na te sankcije, da uradimo sve da navedemo Iran na pregovore u dobroj vjeri".

Netanyahu je kazao da Izrael i SAD diskustuju o dodavanju pritiska na Iran i pozvao da se zacrtaju crvene linije koje, ako se pređu, izazivaju vojnu akciju na iranska nuklearna postrojenja. Izraelski lider je naglasio da je te crvne linije jedini način da se rat izbjegne ali je Clinton odbacila taj Netanyahuov stav, prenosi izraelski list Haaretz.

"Pažljivo posmatramo šta oni rade jer se uvijek radi više o njihovim akcijima nego o njihovim riječima", rekla je ona na marginama Azijsko-pacifičkog foruma u Vladivostoku.

Američka državna tajnica ponovila je da Izrael i SAD dijele cilj sprječavanja Irana u razvoju nuklernog oružja ali postoje neslaganju oko rokova pregovora s Islamskom Republikom.