Svjedočila pred Kongresom
0

Hillary Clinton: Ja snosim odgovornost zbog napada u Bengaziju

FENA
Hillary Clinton
Hillary Clinton
Američka državna tajnica Hillary Clinton svjedočila je u srijedu pred Kongresom o napadu na američku diplomatsku misiju u libijskom gradu Bengazi u prošloj godini.

"Ja snosim odgovornost", poručila je Clinton senatskoj Komisiji za međunarodne odnose, misleći na sigurnosne propuste koji su omogućili da dođe do napada.

Ona je trebala svjedočiti u prošloj godini, ali se se tada razboljela.

Američki ambasador u Libiji Christopher Stevens i još trojica ostalih zvaničnika ubijena su u napadu 11. septembra.

Ambasador je umro od gušenja dimom nakon što je ostao zarobljen unutar zgrade američkog konzulata kada su naoružani ljudi upali u objekt.

Napad je izazvao veliko političko sporenje u Sjedinjenim Državama oko toga ko je šta znao i kada je to znao. Kao rezultat toga, formirana je nezavisna komisija - Odbor za razmatranje odgovornosti - koja je zadužena da istraži incident.

Demokrati drže većinu u Senatu, gdje je Clinton okružena bivšim kolegama čiji će ton ispitivanja vjerovatno biti uljudniji, javlja dopisnica BBC-ja iz Washingtona Kim Ghattas.

Očekuje se da se Clinton u Zastupničkom domu suoči s, ipak, oštrijim tonovima.

Odbor je nije direktno okrivio za bilo kakav propust, ali članovi Kongresa još žele saznati zašto ona nije lično bila upoznata sa zahtjevima za oštrijim mjerama sigurnosti u visokorizičnoj zemlji poput Libije, navodi dopisnica BBC-ja.

Svjedočenje američke državne tajnice uslijedilo je manje od sedmicu dana nakon opsade gasnog polja od militanata u Alžiru tokom koje su ubijena tri Amerikanca.

U svom uvodnom izlaganju Clinton je spomenula alžirski napad i izjavila: "Nestabilnost u Maliju stvorila je mogućnosti za širenje utočišta za teroriste".

Napad u Bengaziju, kazala je, "nije se desio u vakuumu".

Clinton, koja napušta položaj državne tajnice u roku od dvije sedmice, provela je mjesec dana oporavljajući se od niza oboljenja u decembru.

Ona je bila liječena u bolnici od krvnog ugruška u blizini mozga, nekoliko sedmica nakon što se onesvijestila i pala, zadobivši potres mozga.