Svijet
0

Hillary Cinton: Glasanje UNESCO-a o Palestini je zbunjujuće

FENA
Hillary Cinton (Foto: AFP)
Hillary Cinton (Foto: AFP)
Glasanje izvršnog vijeća UNESCO-a o priznavanju Palestine kao punopravnog člana organizacije je "zbunjujuće“ i „neobjašnjivo“, izjavila je u srijedu američka državna sekretarica Hillary Cinton.

Šefica američke diplomatije tražila je na pres-konferenciji u toku posjete Dominikanskoj republici, da se status Palestine vrati za pregovarački stol i nije isključila da će Sjedinjene Američke Države prekinuti sa svojim doprinosom UNESCO-u, čije je sjedište u Parizu.

"Moram reći da mi se čini zbunjujuće i neobjašnjivo da ima tijela u Ujedinjenim nacijama koja donose odluke o statusu jedne države iako je predmet bio dostavljen (Vijeću sigurnosti) Ujedinjenim nacijama", izjavila je Hillary Clinton, koja je učestvovala na ekonomskom forumu u Saint Domingueu.

"Mislim da je to prilično neuobičajen postupak", dodala je.

Palestinci su u srijedu dobili prvu diplomatsku pobjedu u traženju međunarodnog priznavanja države, uz odobrenje UNESCO-ove preporuke da Palestina postane punopravna članica ove organizacije.

Prema izvorima Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu, izvršno vijeće ove agencije odobrilo je velikom većinom, sa 40 glasova od 58, preporuku da se Palestini dodijeli status punopravne članice.

Četiri zemlje su glasale protiv, među kojim Sjedinjene Američke Države, a 14 je bilo suzdržano, prema istim izvorima.

Po riječima španskog ministra vanjskih poslova “nije bilo moguće” pronaći zajednički evropski stav, a Njemačka, Letonija i Rumunija glasale su protiv. Belgija, Danska, Slovačka, Španija, Francuska, Grčka, Italija i Poljska bile su suzdržane.

Preporuka, koju je pokrenula grupa arapskih zemalja, bit će dostavljena krajem mjeseca Generalnoj konferenciji UNESCO-a.