Spektakularna građevina
38

Hiljadugodišnji san: Italijani će graditi most koji će povezati Siciliju s kopnom

B. H.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Konzorcij pod italijanskim vodstvom će dobiti ugovor za izgradnju 10 milijardi eura vrijednog mosta Messina koji će povezati Siciliju s kopnom čime će se ostvariti ideja koja datira još iz vremena Rimskog carstva.

Salini Impregilo, sada pod nazivom Webuild pobijedio je na izvornom evropskom tenderu 2006. godine, ali je plan naknadno povučen zbog zabrinutosti oko troškova.

Nova desno orijentisana vlada u Rimu oživjela je projekt, a iako za njega vlada velik interes stranih tvrtki, Salvini je rekao kako misli da bi italijanska grupa mogla zadržati ugovor.

"Sretan sam što postoji interes mnogih subjekata iz cijelog svijeta, ali oni koji su pobijedili na tenderu 2006. godine najvjerojatnije će nastaviti s konačnom verzijom projekta", rekao je Salvini.

Ambicija povezivanja Sicilije s italijanskim kopnom potuče još iz starorimskog doba. Posljednjih desetljeća niz talijanskih vlada poigravao se tom idejom, ali je nikad nije uspio pokrenuti.

Salvini je rekao da je uvjeren da bi radovi mogli započeti u ljeto 2024. godine i da će predloženi viseći most, s rekordno dugim centralnim rasponom od 3,2 do 3,3 kilometra, biti otporan na zemljotres i vjetar.

Rekao je da most ne ispunjava uslove za financiranje iz plana oporavka nakon COVID-a koji podržava Evropska unija, ali je dodao da vlada pregovara s povjerenikom EU za promet i Evropskom investicijskom bankom o drugim mogućnostima finansiranja.