Protesti homoseksualaca
0

"Hej Obama, zar ne vidiš da tražimo jednakost?"

FENA
Foto: AFP/Getty Images
Foto: AFP/Getty Images
Nekoliko desetaka hiljada ljudi izašlo je u nedjelju na ulice Washingtona tražeći poštovanje prava homoseksualaca i ukidanje zabrane služenja u oružanim snagama.

Demonstranti su nosili zastave u duginim bojama i uzvikivali: "Hej, Obama, zar ne vidiš da tražimo jednakost", izvijestile su agencije.

Organizatori su procijenili da je na protestima sudjelovalo više od 150.000 ljudi.

Američki predsjednik Barack Obama obećao je u subotu da će ukinuti postojeće restrikcije prema homoseksualcima u vojsci SAD-a i zaustaviti donošenje zakona koji bi spriječio priznavanje gej brakova sklopljenih u onim saveznim državama čiji zakon to omogućava.

Prema zakonu iz 1993. godine vojnim licima koja su homoseksualci zabranjeno je da javno iskazuju svoju seksualnu orijentaciju.

Brak između supružnika istog spola legalan je u Masačusetsu, Vermontu, Ajovi, Konektikatu i još nekolko država, dok je u ostalima zabranjen.

Obamina izjava uslijedila je u vrijeme kada mu homoseksualna zajednica, koja ga je snažno podržala u predizbornoj kampanji, sve češće zamjera da ne ispunjava predizborna obećanja o širem uključenju homoseksualaca u američko društvo.