Andre-Claude Lacoste
0

"Havarija u elektrani Fukushima je ipak manja nego u Černobilu"

FENA
Andre-Claude Lacoste
Andre-Claude Lacoste
Havarija u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukushima je "gora nego u američkoj nuklearki "Otok tri milje", ali nije toliko velika kao u ukrajinskom Černobilu", ocijenio je danas Andre-Claude Lacoste, zvaničnik francuske Agencije za nuklearnu sigurnost (ASN).

"Imam osjećaj da je havarija viša od nivoa pet i vjerovatno na nivou šest", rekao je Lacoste i dodao da je njegova ocjena o stepenu havarije u elektrani Fukushima Daiichi uslijedila poslije razgovora s japanskim kolegama, prenijela je agencija AFP.

Japanska agencija za nuklearnu sigurnost isključila je danas mogućnost da u nuklearnim centralama Fukushima 1 i 2, oštećenim poslije razornog zemljotresa, koji je u petak pogodio sjeveroistok i istok Japana, dođe do katastrofe poput one koja se dogodila 1986. godine u Černobilu.

Iz te agencije su procijenili da su dvije havarije koje su se dogodile subotu i jutros u elektrani Fukushima nivo četiri, na skali od sedam.

Poslije eksplozije 28. marta 1979. godine na drugom bloku centrale „Otok tri milje“ u gradu Harisburgu u Pensilvaniji radioaktivne materije izbačene su u atmosferu, a u rijeku Saskvehana ulilo se 185 kubnih metara slaboradioaktivne vode.

Tada je iz oblasti pogođene radijacijom evakuirano 200.000 ljudi, a na skali je havarija ocijenjena peticom.

Rad na čišćenju srušenog bloka trajao je 12 godina i ta havarija smatra se najvećom u SAD-u.

Ipak, najveći nivo imala je havarija na Černobilskoj centrali u Ukrajini od 26. aprila 1986. godine.

Eksplodirao je četvrti blok centrale, emisija radioaktivnosti bila je veća od 50 miliona kirija, što je dovelo do globalne kontaminacije prirodne sredine.

Kontaminirana je teritorija površine 160.000 kvadratnih kilometara u sjevernom dijelu Ukrajine, zapadnom dijelu Rusije i Bjelorusije, a radioaktivne padavine pogodile su teritoriju 20 država i približno 400.000 ljudi je bilo evakuirano iz zagađene zone.

Skala Međunarodne agencije za atomsku energiju iz 1990. godine i Agencije za nuklearnu energiju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj klasificira eksplozije u nuklearkama na sedam nivoa, gdje su "havarije“ u gornjem nivou od četiri do sedam, a "incidenti“ na nižem nivou od jedan do tri.