Svijet
0

Hartmann: Propust je što nisu podignute optužnice protiv vrha JNA

FENA
Novinarka Florence Hartmann, bivša glasnogovornica glavne tužiteljice Haškog suda Carle del Ponte, izjavila je u nedjelju u emisiji HTV-a "Nedjeljom u 2" da je propust što haško tužiteljstvo nije podiglo optužnice protiv vojnog vrha JNA.

"Ne znam zašto Kadijević i ostali nisu optuženi, oni su spomenuti u optužnici protiv Slobodana Miloševića kao članovi udruženog zločinačkog pothvata. Čim su spomenuti kao takvi propust je što nisu optuženi", istaknula je Hartmann. Trebalo je tražiti više dokaza da bi se prevladali pravni problemi koji su objektivno postojali u tom slučaju, dodala je.

Govoreći o presudi tzv. vukovarskoj trojci, Hartmann je izjavila da je taj predmet bio izvor frustracija jer je optužnica Veselina Šljivančanina, Miroslava Radića i Milu Mrkšića teretila samo za Ovčaru.

"Problematično je to što se nije radilo o predmetu o Vukovaru nego je obuhvaćen samo jedan njegov segment", ocijenila je. "Ne razumijem da se nije moglo dokazati da su snage teritorijalne obrane bile pod zapovjedništvom JNA", kazala je. Prema njezinim riječima, također je vrlo čudno kako "glavna vojska može predati ubojicama ratne zarobljenike i onda okrenuti leđa i izbjeći odgovornost".

Zamoljena da komentira saslušanja hrvatskih novinara pred haškim istražiteljima, optuženih za nepoštivanje Haškog suda zbog objave tajnog dodataka optužnice generalima Gotovini, Čermaku i Markaču, Hartmann je rekla da joj to nije jasno.

"Meni je to nejasno, mislim da je bitnije da Haški sud završi predmete koji još nisu programirani, s kojima je u vremenskom tjesnacu zbog isteka njegova mandata, nego da se bavi time ako nije u opasnosti neki zaštićeni svjedok", kazala je ona.

U razgovoru je Hartmann također rekla kako je hapšenje hrvatskog generala Ante Gotovine u Španjolskoj bio plod zajedničke akcije i suradnje haškog tužiteljstva i "raznih hrvatskih policija". Naglasila je da se u optužnici protiv njega ničim ne dovodi u pitanje legitimitet Oluje.

Florence Hartmann napisala je knjigu "Mir i kazna: Tajni ratovi međunarodne politike i pravosuđa", nastale na temelju činjenica u koje je imala uvid kao glasnogovornica glavne tužiteljice Međunarodnoga suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije (ICTY) Carle del Ponte u razdoblju od 2000. do 2006., koju je promovirala na zagrebačkom Interliberu.