Britanska štampa
0

Hapšenje Karadžića uspjeh za EU

FENA
Britanska šampa ocijenila je u srijedu da je hašenje bivšeg političkog vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića "politički i pravosudni uspjeh" za Evropsku uniju (EU).

"Hapšenje Karadžića je veliki uspjeh za evropsku politiku, a sastojao se u tome da se promijeni ponašanje treće zemlje kako ubjeđivanjem tako i silom", piše Guardian.

"Stalni pritisci Evrope na Beograd, te izgledi za priključenje Evropskoj uniji omogućili su sretan završetak jedne od najdužih i najskupljih potjera NATO-a za jednim čovjekom", piše ovaj dnevni list lijevog centra.

"Hapšenje Radovana Karadžića je trijumf za uspostavljanje pravne države, sudsko gonjenje i razvoj istinskoga mira u zemljama bivše Jugoslavije, razbijene ratom", smatra Financial Times.

"Nakon mnogobrojnih godina progona, Srbija je izrazila želju da se prikjuči EU, pa je hapšenje Karadžića bez sumnje bilo programirano da bi se poklopilo s održavanjem samita evropskih dužnosnika posvećenog ovom pitanju", piše Daily Telegraph.

Ovaj konzervativni dnevni list, ipak, smatra da je "vlada Borisa Tadića uspjela tamo gdje prethodne srbijanske vlade nisu uspjele, stoga on mora biti zadovoljan i ohrabren".

Prema Independentu, "težnja za priključenje Evropskoj uniji i odlučan zahtjev evropskih čelnika da Srbija preda pravdi svoje ratne zločince izvršili su pritisak na vladu da uhapsi Karadžića. Radi se o raspletu, koji pokazuje utjecaj Evropske unije na najvišem nivou".