Svijet
0

Hapšenje Karadžića i Mladića prioritet novog haškog tužitelja

FENA
Hapšenje bivšeg vojnog šefa bosanskih Srba Ratka Mladića i političkog vođe Radovana Karadžića, koji su u bijegu od 1995., "apsolutni su prioritet" , rekao je u srijedu novi glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serg Brammertz, u svojoj prvoj izjavi.

"Uspjeti uhapsiti a potom prebaciti u ICTY četvericu bjegunaca, posebno Ratka Mladića i Radovana Karadžića, ostaje apsolutni prioritet", rekao je belgijski sudac u svojoj prvoj izjavi nakon njegovog imenovanja 28. novembra u Ujedinjenim narodima na mjesto glavnog tužitelja ICTY-a.

"Ured glavnog tužitelja nastavit će se i dalje oslanjati na predudnu podršku država bivše Jugoslavije i međunarodne zajednice, kako bi konačno Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Goran Hadžić i Stojan Župljanin bili privedeni pred lice pravde", dodao je on.

Brammertz je ocijeni da će "nastavak ovog zadatka biti osnovni cilj ureda glavnog tužitelja najviše instance te najavio da će uskoro posjetiti zemlje Balkana. Njegova glasnogovornica Olga Kavran je precizirala da je posjeta planirana za februar.

Mladić se nalazi u Srbiji, zemlji koju je Carla del Ponte optužila za nedovoljnu suradnju s ICTY-em.

Slovenija, predsjedavajuća Evropske unije pokušava da ubijedi svoje partnere Dvadesetsedmerice da potpišu sporazum sa Srbijom 28. januara.

Holandija i Belgija se protive približavanju Srbije EU-u sve dok se četverica optuženijh ne nađu pred ICTY-em.

Brammertz je izjavio da je impresioniran brojnim dostignućima koja je ta institucija postigla od svog osnivanja 1993. godine.

"Zahvaljujući predvodničkoj ulozi prethodnih tužilaca, od kojih je posljednja bila gđa Carla Del Ponte, zatekao sam potpuno funkcionalno Tužilaštvo u kom rade izrazito požrtvovani i sposobni pojedinci. Kontinuitet u radu Tužilaštva od izuzetne je važnosti i moja je namjera da obezbijedim rukovođenje i usmjeravanje neophodne za uspješno ispunjenje našeg mandata.

Sa 26 optuženih u pretresnoj fazi, devetoricom u žalbenoj fazi postupka i jedenaestoricom koji čekaju početak suđenja, ovo je veoma aktivan period za MKSJ. Ostaje još mnogo posla koji treba uraditi. Prema tome, moj prvi prioritet će biti da se osigura uspješno vođenje svih trenutnih krivičnih postupaka i onih koji tek treba da počnu", kazao je.

Dodao je da saradnja između Tužilaštva MKSJ-a i organa krivičnog gonjenja u bivšoj Jugoslaviji ostaje od ključnog značaja za kontinuirano procesuiranje ratnih zločina u regiji. Tužilaštvo MKSJ-a će nastaviti postojeću saradnju s lokalnim tužiocima za ratne zločine i sudskim organima tako što će im prosljeđivati preostale istražne dosjee i dijeliti sakupljene informacije i stručno znanje.

"Zahvalni smo državama članicama Ujedinjenih nacija na podršci koju pružaju radu ove institucije i na odobrenju budžeta MKSJ-a za 2008. i 2009. godinu. Kao i do sada, i dalje ćemo se oslanjati i pozivati na presudnu podršku međunarodne zajednice i nevladinih organizacija jer uspješno provođenje strategije okončanja rada Međunarodnog suda u potpunosti zavisi o tome.

Moja najvažnija obaveza je nadovezivanje na brojna dostignuća Međunarodnog suda. To dugujemo žrtvama zločina počinjenih tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji", zaključio je Brammertz.