CNN
0

"Hamburška ćelija u srcu terorističke urote protiv Evrope"

FENA
Hamburg
Hamburg
Grupa militantnih islamista iz njemačkog grada Hamburga navodno je u središtu nedavne Al-Qaidine urote za izvođenje koordiniranih terorističkih napada na evropske gradove, izvješćuje u ponedjeljak CNN citirajući zapadne obavještajne dužnosnike.

Zapadni obavještajni dužnosnici kažu da su za urotu saznali kada je Ahmed Sidiqi, njemački državljanin afganistanskog porijekla, uhapšen u Afganistanu u julu i odveden u američku zračnu bazu Bagram, kraj Kabula, na ispitivanje. On nije optužen a obavještajni izvori u Njemačkoj kažu da surađuje u istrazi.

Početkom 2009, Sidiqi i još 10 osoba otputovalo je iz Hamburga u plemenska područja Pakistana, gdje se većina pridružila grupi islamista koja se borila sa snagama SAD-a i NATO-a preko granice u Afganistanu, prema njemačkim obavještajnim dužnosnicima.

Sidiqi je rekao američkim istražiteljima da je barem jedan od članova njegova skupine trebao biti među izvršiteljima napada u Evropi, dok su drugi članovi pomagali u planiranju napada, rekao je evropski protuteroristički dužnosnik za CNN.

Sidiqi u cijelosti surađuje s američkim vlastima, a njemačke vlasti očekuju da će im biti omogućen pristup Sidiqiju u sljedećih nekoliko dana, kažu njemački obavještajni izvori.

Njemački dužnosnici kažu da su svi članovi skupine iz Hamburga unovačeni u džamiji Taiba u Hamburgu.

U istu džamiju, koji se tada zvala Al Quds, 1990-ih godina dolazio je glavni otmičar u terorističkim napadima na SAD 11. septembra 2001. - Mohammed Atta.

Prijatelj Mohammeda Atte iz tih dana, pojavljuje se kao ključni protagonist u novoj uroti, rekli su evropski obavještajni dužnosnici.

Naamen Meziche (40), francuski državljanin alžirskog porijekla, uvjeravao je brojne mlade ljude koji su molili u džamiji Taiba da krenu u "džihad" (sveti rat), prema dužnosnicima. Njegovo trenutno boravište je nepoznato a vjeruje se da je u pograničnom području Afganistana i Pakistana. Mezicheova supruga rekla je CNN-u da je on u inostranstvu.

Prema evropskim protuterorističkim dužnosnicima, Meziche ima dugogodišnje veze s Al Kaidom, koje datiraju iz 1990-ih godina.

Sidiqijeva skupina oformila se krajem 2008., te se se na različite načine prebacila u Pakistan, gdje su se pridružili Islamskom pokretu Uzbekistana (IMU), uzbečkoj militantnoj skupini koja ima jake veze s Al-Qaidom, kazali su njemački obavještajni dužnosnici.

Uzbeci su četvrta najveća etnička skupina u Afganistanu, gdje čine oko devet posto stanovništva, a uglavnom žive u sjevernom dijelu zemlje.

U Sidiqijevoj skupini bio je Rami Makanesi (25), njemački državljanin sirijskog porijekla, te Shahab Dashti, njemački državljanin iranskog porijekla, koji se pojavljuje na video snimci IMU-a krajem 2009., kako mašući nožem i pištoljem, poziva druge Nijemce da se pridruže "džihadu" protiv američkih snaga u Afganistanu.

Nekoliko drugih njemačkih državljana pojavljuje se na video snimci u vježbi gađanja oružjem. Na nekoliko prizora s te snimke skupina napada neprijateljske položaje s raketnim bacačima i automatskim oružjem, što su borbene vještine za koje zapadni protuteroristički dužnosnici strahuju da bi se mogle upotrebljavati u napadima na gradove u stilu napada na indijski Mumbai u studenom 2008. Tada je više od 170 ljudi ubijeno u napadu na hotele i druge "mekane mete", koji su izveli pripadnici pakistanske terorističke skupine "Lashkar e Tayyiba".

Jedan evropski protuteroristički dužnosnik kazao je da je Sidiqi potvrdio istražiteljima da je Osama bin Laden osobno odobrio plan napada na evropske gradove.

Imam džamije Taiba u Hamburgu je Mamoun Darkazanlija, njemački poduzetnik podrijetlom iz Sirije. Američka Komisija za 11. rujna utvrdila je njegovu povezanost s financijerima Al -Qaide. Španske vlasti optužile su ga 2003. za članstvo u Al Kaidi, ali kao njemački državljanin nije bio izručen.

U godinama nakon napada na SAD 11. septembra, džamija Taiba postala je magnet za simpatizere Al Kaide diljem Evrope. "Oni su svi htjeli doći i moliti gdje je molio Mohammed Atta", rekao je jedna njemački obavještajni dužnosnik za CNN.

Hamburške vlasti zatvorile su džamiju nekoliko tjedana nakon što je Sidiqi uhapšen.

U nedavnom izvještaju obavještajnih službi u Hamburgu navodi se da 45 militantnih islamista živi slobodno i otvoreno u gradu, te da aktivno podržavaju Al Kaidu.

Visoki prag dokaza koji traži njemački pravni sistem vlastima otežava njihova hapšenja, rekli su njemački dužnosnici za CNN. Osim onih koji aktivno podržavaju Al Kaidu, još 200 islamista koji žive u gradu su opisani da imaju "nasilne tendencije".

Visoki njemački dužnosnik za borbu protiv terorizma, rekao je CNN-u da je oko 200 osoba napustilo zemlju nakon 11. septembra 2001. i otišlo na obuku s militantnim skupinama u pograničnoj regiji Afganistana i Pakistana, te da su se desetine njih vratile u Njemačku.