Za jedne heroji, za druge teroristi
0

Hamas danas obilježava 25. godišnjicu

Klix.ba
Khaled Meshaal po dolasku u Gazu (Foto: AFP)
Khaled Meshaal po dolasku u Gazu (Foto: AFP)
Na desetine hiljada ljudi prisustvovat će danas skupu u Pojasu Gaze kako bi obilježili 25. godišnjicu palestinske islamističke grupe Hamas.

Politički vođa Hamasa Khaled Meshaal, koji je prvi put zakoračio u Gazu jučer, obratit će se okupljenima. Očekuje se da će on predstaviti buduću Hamasovu strategiju i razgovarati o pomirenju sa svojim suparnikom, Fatahom, prenosi BBC.

Hamas je na silu uklonio pristalice Fataha iz Gaze 2007. godine nakon pobjede na izborima, a Fatah sada upravlja samo dijelovima Zapadne obale.

Dopisnica BBC-a iz Gaze, Yolande Knell, javila je da je cilj skupa da pošalje poruku da je Hamas nakon 25 godina sila na koju itekako treba računati.

Iako uživa veliku podršku u Gazi, a dobija i sve veći regionalni politički utjecaj, Izrael, SAD i zemlje Evropske unije Hamas smatraju terorističkom organizacijom.

Centralni događaj subotnjeg skupa bit će postavljanje ogromne replike rakete koju su militanti Hamasa ispalili na Jerusalem i Tel Aviv prošlog mjeseca.

Ulice Gaze ukrašene su cvijeće, palestinskim i Hamasovim zastavama.

Meshaal je u Gazu ušao iz Egipta, a svoju prvu posjetu ovoj teritoriji nazvao je "trećim rođenjem". Drugi put je, prema njegovim riječima, rođen 1997. godine kada je preživio pokušaj atentata u Jordanu, a prvo rođenje je njegovo stvarno rođenje 1956. godine.

Nakon ulaska u Gazu Mesal je pao na tlo i učinio sedždu izražavajući zadovoljstvo što se ponovo nalazi na teritoriju Gaze, gdje su mu svečani doček pripremili premijer Palestine Ismail Heniye i velika skupina građana.