Svijet
0

Hamas će spriječiti izbore u Gazi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Islamistička organizacija Hamas, koja kontrolira pojas Gaze, najavila je u srijedu da neće dozvoliti održavanje predsjedničkih i parlamentarnih izbora, 24. januara 2010., na koje je pozvao Mahmud Abas, predsjednik Palestinske samouprave i lider rivalskog Fataha.

Hamasovo ministarstvo unutarnjih poslova saopćilo je da je zabrana proglašena jer su na izbore pozvale "ličnosti koje nemaju pravo da ih objave", i zato što bi se glasalo bez pomirenja između Hamasa i Fataha.

Abas je u petak najavio izbore za januar, kada ističe četverogodišnji mandat Palestinskim zakonodavnom vijeću, u kome dominira Hamas.

On je za predsjednika izabran 15. januara 2005. i mandat mu je već istekao, ali ga je on sam produžio za godinu dana.

Na izborima prije četiri godine Hamas je neočekivano trijumfirao nad Fatahom koji se smatra umjerenijim, što je dovelo da napetosti između dvije organizacije. Napetost je kulminirala u junu 2007. kada su hamasovci u pojasu Gaze preuzeli vlast silom, pobijedivši snage lojalan Fatahu.

Abas je tada raspustio vladu nacionalnog jedinstva i formirao novi kabinet na drugoj palestinskoj teritoriji, Zapadnoj obali, u kome nema hamasovaca.

Svi napori egipatskih posrednika da pomire Hamas i Fatah i da se izbori održe u ljeto sljedeće godine zasad su propali. Hamas je u petak ocijenio da je dekret o izborima smišljen da politički produbi jaz među Palestincima, prenio je Tanjug.

Ništa nisu pomogla ni Abasova obećanja da će nastaviti raditi na pomirenju među Palestincima. On je pozvao na održavanje izbora na svim palestinskim teritorijima i u istočnom Jerusalemu.