Svijet
6

Hakeri koji rade za vladu Rusije upali u kompjutere Bijele kuće

Klix.ba
Hakeri za koje se sumnja da rade za rusku vladu "upali" su u kompjutere Bijele kuće u proteklih nekoliko sedmica, objavili su američki mediji.

Prema navodima Washington Posta hakerski napadi su rezultirali privremenim prekidom nekih usluga, dok su timovi koji odražavju kompjutere i internet u američkoj vladi radili na stabilizaciji. Anonimni izvor ovog lista naveo je da se napad dogodio na neklasifisirane kompjuterske mreže, te da nisu uspjeli ošteti kompjuterski sistem preko kojeg je uvezana američka vlada.

U istragu o ovom slučaju su uključeni FBI, Tajna služba i Agencija za nacionalnu sigurnost SAD-a. Na početku odmah nije bilo jasno da li su neki podaci ukradeni sa kompjutera u Bijeloj kući.

Dužnosnik Bijele kuće izjavio je za agenciju Associated Press kako se problem rješava u hodu i vrši istraga, a da se rad u vladi normalno nastavlja, iako su hakerski napadi doveli do privremenih zastoja te neki uposlenici nisu međusobno povezani putem kompjuterske mreže.

Napadi su se dogodili još ranije ovog mjeseca, pa su tako neki od uposlenika bili upozoreni da ne koriste internet, da mijenjaju svoje šifre i slično.

Iako mediji navode da se radi o napadu hakera koji rade za Rusiju, jedan od dužnosnika vlade SAD-a je za The Wall Street Journal da je često teško odrediti da li su hakerski napadi potpomognuti iz Kremlja ili su samo djelo nepovezanih kriminalnih grupa.