Svijet
74

Haker tokom leta upao u upravljački sistem aviona i kontrolisao rad motora

Piše: E. F.
FBI uhapsio je Chrisa Robertsa u aprilu i to nakon praćenja leta United Airlinesa do New Yorka, pošto je na Twitteru objavio postove kojim diskutuje o hakiranju avionskog sistema na kojem je putovao.

Tada je objavio da bi mogao provaliti u sistem aviona United Airlinesa, kojim je letio, i aktivirati komandu za izbacivanje gas-maski.

Kako piše CNN, savjetnik i osnivač kompanije za sigurnost na internetu One World Labs priznao je da je 20 puta provalio u upravljačke sisteme aviona i pri tome kontrolisao mašinu letjelice, piše CNN.

Sve ovo otkriveno je u sudskim spisima koji se odnose na istragu koja se vodi protiv Robertsa zbog sumnje da je počinio krivična djela na internetu.

Navodno, tokom intervjua koje je sa njim vodio FBI, on je kazao kako je u sisteme aviona provaljivao od 2011. do 2014. godine te da mu je to uspjelo 20-ak puta.

Istakao je da je jednom provalio u sistem, a potom promijenio kod, zahvaljujući čemu je uspio koristiti komandu za penjanje te pomjeranje aviona ustranu.

Navodno, Roberts je poznavao slabosti tri tipa Boeinga i Airbusa. Provalio je kroz zabavni dio sistema koji su napravili proizvođači Thales and Panasonic, pojasnio je agentima FBI.

Roberts je na Twitteru rekao kako je bio upozoren da ne govori previše, ali je istakao kako je njegov jedini interes zapravo da poboljša sigurnost letenja te je optužio FBI za pogrešno tumačenje njegovog petogodišnjeg istraživanja.