Svijet
0

Gugušvili: Gruzija je banana-republika SAD-a

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bivši gruzijski premijer Besarion Gugušvili ocijenio je da je njegova domovina "banana-republika" Sjedinjenih Američkih Država.

"Gruzija je ekonomski, politički i socijalno zavisna od Zapada", kazao je u intervjuu austrijskoj novinskoj agenciji APA, Gugašvili koji je bio premijer 1991. godine.

Gugašvili je naglasio da svako u Gruziji zna da svi članovi vlade dobijaju novac od američkog milijardera Džordža Soroša, zato što je zapad prepoznao značaj ove zemlje za tranzit nafte i drugih sirovina iz centralne Azije.

Situacija se, po Gugušviliju, neće promeniti ni poslije parlamentarnih izbora zakazanih za 21. maj, pošto će i opozicija služiti onima koji ih budu plaćali.

Rusija, kazao je Gugušvili, mogla bi činiti isto sa svojim novčanim rezervama, ali po njemu, milijarderi u Moskvi radije troše na luksuz.

"Sa novcem potrošenim na luksuz ruski milijarderi mogli su kupiti Gruziju i Azerbejdžan", kazao je Gugušvili kritikujući vlast u Moskvi da ne upotrebljava svoja sredstva u prave svrhe.

Gugušvili, također, očekuje da će još u toku ove godine doći do krize oko Abhazije, pokrajine koja se ranih 1990.-tih odcijepila od Gruzije.

"Strahujem da će doći do rata i to još u toku ove godine", istakao je Gugušvili dodajući da će inicijativa za takav razvoj događaja poteći najvjerovatnije od predsjednika Gruzije Mihaila Sakašvilija i Zapada.

Gugušvili smatra da će najvjerovatnije uslediti kratka, snažna vojna operacija kako bi bile povraćene teritorije Abhazije i Južne Osetije, još jedne gruzijske otcijepljene teritorije, koju drže snage podržane od Rusije.

Prema Gugušviliju, povratak Južne Osetije bio bi lak poduhvat, koji bi trajao svega četiri do pet sati, jer on ne smatra opasnošću ruske vojnike stacionirane na Kavkazu.

Gugušvili smatra da se u slučaju obje teritorije ne radi ni o kakvim etničkim ili vjerskim konfliktima, već o sukobu SAD i Zapada na jednoj, i ponovo ojačane Rusije na drugoj strani.

Gruzija, po Gugušviliju, sada raspolaže oružanim snagama koje je Zapad moderno opremio, sa oko 30.000 vojnika koji su se oprobali u borbama u Iraku i Avganistanu.

Uz to bi, u slučaju rata turska vojska, na primer, na zahtjev SAD, mogla pružiti nevidljivu pomoć vlastima u Tbilisiju, dodao je Gugušvili.

Gugušvili je bio najbliži saradnik Zvijada Gamsahurdije, prvog demokratski izabranog predsjednika Gruzije, osamostaljene od Sovjetskog Saveza.

Pošto je Gamsahurdija zbačen u državnom udaru 1992., a njegov nasilni pokušaj povratka na vlast 1993. nije uspio i on vjerovatno izvršio samoubistvo, Gugušvili (63) je dobio politički azil u Finskoj u kojoj i danas živi, prenosi Tanjug.