Svijet
0

Grupe za ljudska prava: Situacija u Gazi najteža od 1967. godine

FENA
Humanitarna situacija u Gazi najteža je otkako je Izrael okupirao tu teritoriju u 1967., tvrde grupe za ljudska prava i za pomoć u razvoju čije je sjedište u Velikoj Briraniji.

Među njima su Amnesty International, Save the Children, Cafod, Care International i Christian Aid, javio je BBC.

One su kritikovale izraelsku blokadu Gaze kao ilegalno kolektivno kažnjavanje kojim nije pružena sigurnost.

Izrael tvrdi da su vojna akcija i ostale mjere zakonite i potrebne da bi se zaustavili raketni napadi iz Gaze.

Izrael je povukao vojnike i doseljenike iz priobalnog pojasa Gaze u 2005., ali je zadržao kontrolu nad njegovim zračnim prostorom i obalom, kao i nad vlastitom granicom s tom teritorijom.

On je pojačao svoju blokadu u januaru zbog povećanja raketnih napada palestinskih militanata u Gazi.

U izvještaju grupa "Pojas Gaze: humanitarna implozija", tvrdi se da je blokada dramatično povećala nivoe siromaštva i nezaposlenosti, te da je dovela do pogoršanja u radu obrazovnih i zdravstvenih službi.

Više od 1,1 miliona stanovnika Gaze ovisno je o pomoći u hrani, a od 110.000 radnika ranije zaposlenih u privatnom sektoru njih 75.000 sada je izgubilo radna mjesta, navodi se u izvještaju.

"Ukoliko se blokada ne okonča odmah, bit će nemoguće vratiti Gazu s ruba ove katastrofe, a nade za mir u regiji bit će potopljene", izjavio je Geoffrey Dennis iz Care International UK.

Prošle su sedmice izraelske snage pokrenule krvavi i destruktivni napad u sjevernoj Gazi, u kojem je više od 120 Palestinaca - od kojih su mnogi civili - ubijeno.

Izrael tvrdi kako te mjere imaju za cilj zaustaviti česte raketne napade palestinskih aktivista.

Nedavni raketni napadi pogađali su mjesta dublje u južnom Izraelu, dosežući i do Ashkelona, najvećeg izraelskog grada blizu pojasa Gaze.

Britanske grupe slažu se da Izrael ima pravo i obavezu da štiti svoje građane, tražeći od obje strane da prekinu nezakonizte napade na civile.

One su međutim pozvale Izrael da se drži svojih obaveza, kao okupatorska sila u Gazi, da osigura da svi njeni stanovnici imajnu pristup hrani, pitkoj vodi, električnoj energiji i medicinskoj zaštiti, koji je prekinut u priobalnom pojasu.

"Kažnjavati kompletno stanovništvo Gaze negirajući mu ova osnovna prava potpuno je neodbranjivo", izjavila je britanska direktorica Amnestyja, Kate Allen.

"Trenutna situacija stvorena je ljudskom rukom i mora se poništiti", kazala je.

Ostale preporuke grupa uključuju međunarodni angažman s Hamasom, koji odbija legitmitet Izraela i ušutkuju ga izraelski saveznici, te sa strankom Fatah palestinskog lidera sa Zapadne obale Mahmuda Abbasa.

"Gaza ne može postati partner za mir dok se Izrael, Fatah i Kvartet (SAD, UN, EU i Rusija) ne angažuju s Hamasom i daju narodu Gaze budućnost", izjavio je Daleep Mukarji iz Christian Aida.