Kanada
0

Gripa H1N1 prešla na ćurke

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ćurke s jedne farme u gradu Kitcheneru, u kanadskoj pokrajini Ontario, zaražene su novim virusom gripe A (H1N1) koji im je vjerojatno prenesen sa čovjeka, saopćile su zdravstvene vlasti u Ontariju.

Ističući da nema nikakve opasnosti po stanovništvo, Zdravstvena uprava u Ontariju je potvrdila da se nijedna zaražena ptica ni jaje nisu našli u prodaji.

Nadležni u najbogatijoj i najnaseljenijoj kanadskoj pokrajini, međutim, odbili su navesti broj zaražene peradi i njeno kretanje, prenijele su agencije.

Oni navode da je uzgajivač, čije proizvode otkupljuje i prodaje tvrtka Hybrid Turkeys, svojevoljno uveo karantenu u svoju farmu, ali je ubijanje peradi isključeno jer bi ćurke trebalo prirodno da ozdrave.

Jedini simptom primijećen na zaraženim ćurkama bilo je smanjeno davanje jaja koje nije bilo praćeno bolešću ili povećanjem smrtnosti, navedeno je u saopćenju Hybrid Turkeysa.

Slučaj je otkrila Agencija za kontrolu hrane, oko sedmicu dana nakon kanadskog Dana zahvalnosti, koji tradicionalno uključuje večeru s ćuretinom, podsjeća Reuters.

To je drugo u svijetu dosad među ćurkama poznato žarište virusa gripe H1N1 poznatog i kao svinjska gripa. Prvo je u augustu otkriveno u Čileu.