Independent
0

Grčkoj treba otpisati dug

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Evropski čelnici konačno su došli do zaključka da u slučaju grčke dužničke krize pred sobom imaju izazov od suštinskog značaja, piše u petak The Independent, a u redakcijskom komentaru za paket pomoći EU-a i MMF-a od 110 milijardi eura piše da je bolji nego ništa, ali da nije dovoljan.

Independent procjenjuje da će Grčka upasti u još težu recesiju nego što je iskusila do sada, i to uslijed dubokih rezova koje je spremna napraviti u javnoj potrošnji.

Recesija podrazumijeva manje porezne prihode koji sa sobom, pak, nose teškoće smanjivanja budžetskog deficita. Zato je Grčkoj ako želi ostati solventna, smatra list, neophodan jeftin kredit vlada susjednih zemalja.

Ali joj je također neophodno i otpisati dio duga. Bolje je to uraditi nego držati palčeve u nadi da će paket pomoći EU-a i MMF-a završiti posao.

Ako eurozona preživi grčku krizu, predstoje joj ozbiljne strukturalne reforme. Za to vrijeme evropski lideri moraju djelovati odlučno i odvažno, inače će tržišta riješiti ovu krizu umjesto njih. A ako se to dogodi, rezultat neće biti baš povoljan, zaključuje Independent.