Svijet
0

Grčka zvanično odustala od referenduma

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Grčki ministar financija Evangelos Venizelos izjavio je u petak da je zvanično saopćio liderima u eurozoni kako je Grčka odlučila da "ne organizira referendum" koji je bila planirala kako bi se glasalo o evropskom planu izlaska iz krize.

Venizelos je lideru eurogrupe Jean-Claudeu Junckeru i povjereniku za ekonomske poslove Olliju Rehnu i svom njemačkom kolegi Wolfgangu Schaubleu u telefonskoim razgovoru kazao da će vlada pokušati u petak navečer dobiti povjerenje kako bi mogla "postići najveći mogući politički konsenzus, "s formiranjem vlade u tom smislu".

"Cilj je jamčiti provođenje procedura primjene" sporazuma o vraćanju grčkog duga koji je zaključila eurozona u Bruxellesu prošle sedmice, a koji garantira" ovoj zemlji "mjesto u eurozoni, "poštuje žrtve grčkog naroda i otvara perspektivu povratka ekonomije na normalu", naglasio je Venizelos, javio je AFP.

Ministar je vodio ove telefonske razgovore u očekivanju govora koji u toku večeri treba da održi premijer Papandreu, prije nego što se u ponoć u parlamentu bude u glasalo o povjerenju, što je on zatražio u ponedjeljak kada je najavio referendum.

Povjerenje dato vladi "neće imati za cilj da joj omogući podržavanje samo poslanika socijalističke većine, insistirao je Venizelos, drugi čovjek u vladi i u socijalističkoj stranci Pasok na vlasti.