Svijet
0

Grčka u sve većim teškoćama

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Finansijske teškoće Grčke u četvrtak su se produbile, pošto su kamatne stope po kojima se zadužuje dostigle rekordnih 7,4 posto, dok je vrijednost akcija na berzama pala usljed sumnji da će joj EU priteći u pomoć.

Poređenja radi, obveznice koje izdaje njemačka vlada nose kamatu od oko tri posto.

Finansijski analitičari procjenjuju da su ovako visoke kamatne stope neodržive i da će grčka vlada u narednih nekoliko dana morati da preispita dosadašnju strategiju i da zatraži pomoć.

Grčki ministar finansija Jorgos Papakonstantinu je, međutim, poslanicima parlamenta rekao da će vlada nastaviti da se zadužuje bez obzira na visoku cijenu kapitala.

  • Naš cilj nema veze s dnevnim fluktuacijama kamatnih stopa, naš cilj je da obnovimo kredibilitet zemlje, rekao je Papakonstantinu, javio je BBC.

Dosadašnji pokušaji vlade da umiri berze i poslovne krugove nisu bili uspješni.

Vrijednost akcija na atinskoj berzi je u četvrtak pala za pet procenata, a neki od najbogatijih Grka povukli su iz domaćih banaka i prebacili u inostranstvo nekih 13 milijardi dolara.

Manjak povjerenja u grčku privredu primorao je četiri najveće grčke banke da od vlade zatraže hitna sredstva kako bi održala likvidnost.

Rastući troškovi zaduživanja predstavljaju dodatno opterećenje za grčki budžet i povećavaju rizik da ta zemlja neće biti u stanju da servisira svoje dugove.

Porasli su i troškovi polisa osiguranja za slučaj da se taj scenario ostvari.

Ovog i idućeg mjeseca dospijeva za naplatu više od 20 milijardi dolara, koje grčka vlada neće moći da plati bez dodatnog zaduživanja.

Članice eurozone dogovorile su se da, u saradnji s MMF-om, Grčkoj osigura sredstva koja ne bude mogla da prikupi na finansijskim tržištima.

Berze, očigledno, nisu sigurne da će to obećanje biti i ispunjeno.