Svijet
0

Grčka, Španija i Danska ukinule ograničenja Bugarima i Rumunima

FENA
Dok su Grčka, Španija i Danska odlučile ukinuti ograničenja za bugarske i rumunjske radnike na svojim tržištima rada, brojne zemlje članice EU zadržat će barijere još tri godine, pišu ove sedmice evropski mediji.

Budući da su se Bugarska i Rumunija priključile EU 1. januara 2007., druge članice EU mogle su ograničiti ulazak njihovim radnicima na svoja tržišta rada na maksimalno razdoblje od sedam godina, odnosno najprije na dvije, potom tri, te na kraju još dvije, nakon čega se moraju u potpunosti otvoriti.

Grčka je u srijedu ukinula restrikcije za bugarske i rumunjske radnike.

"Grčka vlada donijela je odluku nakon procjene svih parametara. Tim potezom, razlozi ilegalnog rada će se smanjiti budući da će radnici iz Bugarske i Rumunjske sada postati jednako konkurentni kao grčki, ako ne i više", rekao je glavni tajnik grčkog ministarstva za rad.

Španija je objavila izjavu u kojoj se kaže da je "moratorij na bugarske i rumunjske radnike bio nepošten i neplodonosan", te da vjeruje da će činjenica da su Bugarska i Rumunija dvije rastuće ekonomije ohrabriti njihove radnike da ostanu kod kuće umjesto da u inozemstvu traže posao.

Nasuprot tim trima zemljama, Velika Britanija, Irska, Njemačka, Austrija, Luksemburg, Nizozemska i Belgija najavile su posljednjih sedmica da će zadržati zatvorenima svoja tržišta rada za Bugare i Rumunje na sljedeće razdoblje od tri godine, navodeći ekonomsku krizu kao glavni razlog.

Tokom razdoblja od prve dvije godine, Bugari i Rumunji suočili su se s ograničenjima u većini zemlja, osim u Cipru, Češkoj, Estoniji, Finskoj, Latviji, Litvi, Poljskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Švedskoj, prenosi Hina.

U zemljama u kojima ostaju ograničenja, radnici da bi bili legalno zaposleni moraju proći sporu i kompliciranu administrativnu proceduru, uz olakšanu proceduru za neke profesije u nekim zemljama.