Svijet
0

Grčka policija traži međunarodnu pomoć da pronađe roditelje ove djevojčice

Klix.ba
Grčke vlasti su zatražile međunarodnu pomoć kako bi identifikovale četverogodišnju djevojčicu koju su pronašli u romskom kampu u toj zemlji s parom koji je uhapšen i optužen za otmicu.

Grčka policija je u saopćenju navela da je djevojčica pronađena u srijedu u blizini grada Farsala u centralnoj Grčkoj.

Britanski mediji ističu sličnost između pronalaska ove djevojčice i nestanka Madeleine McCann, djevojčice koja je nestala 2007. godine dok je bila na ljetovanju u Portugalu sa roditeljima. Nije riječ o Madeleine, ali postoji mogućnost da je i ona završila u jednom takvom kampu.

Djevojčica svijetle puti i plave kose nema nikakvu fizičku sličnost sa ljudima kod kojih je pronađena te je utvrđeno da 39-godišnji muškarac i 40-godišnja žena nisu njeni biološki roditelji.

DNK test je pokazao da nisu genetski kompatibilni,a potom je par uhapšen na temelju sumnje za otmicu i pribavljanje rodnog lista prevarom. Policija vjeruje da je djevojčica porijeklom iz sjeverne Evrope.

Policija navodi da je par nekoliko puta promijenio svoju priču o djetetu prije nego je konačno analizom krvi utvrđeno da joj nisu biološki roditelji. Uhapšena 40-godišnja žena je kod sebe imala dokumente prema kojima je vidljivo da je navodno majka desetero djece.

U međuvremenu je djevojčica smještena u dom za nezbrinutu djecu.