Svijet
1

Grčka: Parlament usvojio nove mjere štednje, 25.000 radnika dobija otkaz

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Grčki parlament usvojo je noćas novi paket mjera štednje, koji uključuje otpuštanje radnika iz javnog sektora, u vrijeme dok su hiljade demonstranata protestovale ispred zgrade skupštine.

Ovo glasanje je bilo prvi veliki test za dvostranačku koalicionu vladu premijera Antonisa Samarasa od kada je izgubio jednog saveznika povodom privremenog zatvaranja državne radio-televizije prošlog mjeseca.

Noćas je 153 poslanika od 293 prisutna glasalo za prijedlog zakona, čije je usvajanje bilo neophodno za dobijanje nove tranše od skoro sedam milijardi eura pomoći od EU i Međunarondog monetarnog fonda, prenio je Reuters.

Planom je predviđeno otpuštanje 25.000 radnika, uglavnom nastavnika i pripadnika opštinske policije. Tim povodom, u Grčkoj su u posljednjih sedam dana održavani protestni skupovi i štrajkovi.

Reforme su usvojene u vrijeme kada njemački ministar finansija Wolfgang Schäuble, najveći evropski pobornik mjera štednje, dolazi u Atinu u prvu posjetu Grčkoj od izbijanja krize 2009. godine.

Prije glasanja, premijer Samaras neočekivano je objavio odluku o smanjenju poreza na dodatu vrijednost u restoranima na 13 posto sa 23 posto.

"Nastavit ćemo da se penjemo uz planinu i stići ćemo na vrh, koji nije daleko. Doći će bolji dani za naš narod", rekao je Samaras.