Mora praviti koaliciju
2

Grčka: Mitsotakisova stranka pobijedila na izborima, ali ne može sama formirati vladu

S. Š.
Kyriakos Mitsotakis nakon objavljenih izbornih rezultata (Foto: EPA-EFE)
Kyriakos Mitsotakis nakon objavljenih izbornih rezultata (Foto: EPA-EFE)
Grčki konzervativni premijer Kyriakos Mitsotakis pobijedio je na parlamentarnim izborima, nazvavši time pobjedu svoje stranke kao "politički zemljotres".

Njegova stranka desnog centra Nova demokratija imala je skoro 41 posto glasova, što je pet mandata manje od većine.

Njegov rival sa lijevog centra Alexis Tsipras mu je čestitao, a njegova stranka Syriza je postavila loš rezultat sa svega 20 posto. Mitsotakis je rekao da rezultat pokazuje da su Grci ponovo njegovoj stranci dali mandat za četvorogodišnju vladu.

"Narod je želio izbor Grčke koju vodi većinska vlada i Nova demokratija bez pomoći drugih", rekao je on u pobjedničkom govoru.

Uprkos jasnom vodstvu, projekcije grčkog ministarstva unutrašnjih poslova pokazale su da je Nova demokratija zaostala za šest mjesta za potpunu većinu u parlamentu, ostavljajući Mitsotakisu izbor da izgradi koaliciju ili donese novi izborni list za odlučujući rezultat.

"Današnji politički potres poziva sve nas da ubrzamo proces za konačno rješenje vlade", rekao je Mitsotakis.

Grčka predsjednica Katerina Sakellaropoulou će od ponedjeljka dati tri vodeće stranke - Novoj demokratiji, Sirizi i socijalističkom PASOK-u - po tri dana za redom da formiraju koalicionu vladu.

Ako svi ne uspiju, Sakellaropoulou će imenovati prelaznu vladu koja će pripremiti nove izbore otprilike mjesec dana kasnije, prenosi BBC.