Teški udarci riječima
69

Gradonačelnica Pariza osudila Muska i X: Namjerno djeluju kako bi pogoršali sukobe

L. S.
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo je najavila da će napustiti Muskov X, nekadašnji Twitter, jer smatra da je platforma posljednjih godina postala oružje za masovno uništavanje demokratija.

Hidalgo je prva među francuskim političarima visokog profila koja je objavila da napušta platformu.

Naime, X se suočio s kritikama zbog širenja dezinformacija otkako je Musk kupio kompaniju, što je kulminiralo posljednjih sedmica zbog sadržaja o ratu između Izraela i Hamasa.

Bez pomena imena Elona Muska, vlasnika X-a, Hidalgo je ukazala na njegovu odgovornost za promjene napravljene na stranici od kada je preuzeo kompaniju u oktobru 2022. godine .

"Ova platforma i njen vlasnik djeluju namjerno kako bi pogoršali tenzije i sukobe. Oni također namjerno opstruiraju informacije potrebne za pojavu radikalne ekološke i energetske transformacije koja nam je potrebna... Možemo stalno poricati, razotkrivati ​​i objašnjavati, ali buka koju stvaraju lažne vijesti uvijek će biti daleko veća od eha potkrijepljene istine. Nemojmo pogriješiti. Ovo je vrlo jasan politički projekt koji želi bez demokratije i njenih vrijednosti za moćne privatne interese", rekla je Hidalgo u izjavi objavljenoj na X.