Nigerija
0

Grad Maiduguri potresaju eksplozije, zapaljena škola, ima mrtvih

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Glasne eksplozije i pucnjava vatrenog oružja potresaju grad Maiduguri na sjeveru Nigerije. Militantna islamistička grupa Boko Haram izaziva sve veće i otvorenije nasilje.

Detalji još uvijek nisu poznati, ali se pretpostavlja da je poginulo najmanje deset osoba, uključujući i nekoliko vojnika.

Zapaljeni su jedna osnovna škola i radiotoranj, prenosi BBC.

Prema izvještajima očevidaca, vojska je blokirala skoro sve ulice u centru grada, jer su napadi, koji su počeli u ponedjeljak popodne, nastavljeni i tokom noći.

Jedan od očevidaca je izjavio da je naoružani muškarac ubio saobraćajnog policajca u blizini vojne kontrolne tačke.

Ranije ovog mjeseca, prema izjavama preživjelih, vojska je ubila oko 30 civila nakon bombaškog napada na vojnu patrolu u ovom gradu. Vojnici su otvorili vatru na jednoj prometnoj ulici nakon što je u ranijem napadu poginuo jedan oficir. Zapaljeno je i nekoliko prodavnica i kuća. Vojska je opovrgla navode o napadu, ali je dala nejasne informacije o tome šta se zaista desilo.

Napadi u centralnoj i sjevernoj Nigeriji, koji se pripisuju grupi Boko Haram, su od 2010. godine odnijeli oko 1.400 života. Ova sekta traži uvođenje šerijatskih zakona u cijeloj zemlji.