Svijet
0

Govor Georgea Busha na skupu u Pragu mogao bi "iziritirati" Moskvu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Današnji govor američkog predsjednika Georgea Busha na jednom skupu o razvoju demokratije u tranzicijskim zemljama, u Pragu, mogao bi "iziritirati Moskvu", piše dnevnik Washington Post.

Organizatori skupa su bivši češki predsjednik Vaclav Havel i izraelski političar Natan Sharanski, bivši sovjetski disident.

„Još se ne zna koliko će daleko ići predsjednik Bush u svojoj kritici Vladimira Putina u vezi s ograničavanjem demokratskih sloboda u Rusiji“, piše vašingtonski list te dodaje da će u govoru biti spomenuta Rusija, kao i Kina.

Predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley izjavio je za Washington Post da predsjednikov govor u Pragu predstavlja 'pokušaj analize sadašnjeg trenutka razvoja slobode i demokratije u svijetu.' Predsjednik Bush će se posebno osvrnuti na probleme u vezi s promidžbom demokratije u velikim zemljama poput Rusije i Kine, izjavio je Stephen Hadley.

James Goldgeier iz vašingtonskog Vijeća za međunarodne odnose kaže da evropska turneja američkog predsjednika želi podsjetiti svijet na postignute uspjehe u izgradnji demokratije u Srednjoj i Istočnoj Europi.

„Iako Amerika s tim ima problema u Iraku, predsjednik svojom posjetom Češkoj, Poljskoj, Bugarskoj i Albaniji želi naglasiti važnost uspjeha demokratije u tim zemljama“, izjavio je za Washington Post ovaj američki analitičar.