Svijet
0

Gorbačov: Zapad se pomirio s činjenicom da je Krim dio Rusije

FENA
Bivši lider SSSR-a i dobitnik Nobelove nagrade za mir Mihail Gorbačov izjavio je kako vjeruje da je Zapad prihvatio odluku građana Krima da se priključe Rusiji.

Na pitanje novinara "Komsomolskaje pravde" o tome da li je Zapad prihvatio činjenicu da je Krim sada dio Rusije, Gorbačov je odgovorio: "Mislim da jeste. Moje mišljenje je da se Zapad s tim pomirio", prenijela je agencija Tass.

Gorbačov je dodao da je aktuelna kriza u Ukrajini posljedica prenagljenog raspada Sovjetskog saveza poslije sklapanja Beloveškog sporazuma iz 1991. godine, kojeg su potpisali lideri Rusije, Ukrajine i Bjelorusije.

Kad su počeli pregovori o Beloveškom sporazumu, trebalo je pokrenuti pitanje Krima, rekao je bivši sovjetski lider, dodajući: "Rusiju ne treba silom odvajati od Krima. To je njeno dijete."

Poluotok Krim, koje je 1954. godine Ukrajini poklonio Nikita Hruščov, pripojilo se Rusiji nakon referenduma sprovedenog u martu ove godine.

Gorbačov je dodao da su tim historijskim referendumom građani Krima ispravili grešku iz sovjetskog doba i da ih zbog toga ne treba kažnjavati sankcijama.