Hamas optužuje Fatah
0

"Google Earthom" locirali ciljeve u Gazi

FENA
Foto: Google Earth
Foto: Google Earth
Hamas je u ponedjeljak optužio Palestinsku samoupravu da je špijunirala njegove aktiviste za račun Izraela za vrijeme rata u Gazi koristeći posebno program Google Earth kako bi locirala ciljeve.

"Oficiri i pripadnici službi sigurnosti u Ramallahu zadužili su svoje agente u Gazi da kontroliraju pokret otpora u pojasu Gaze", izjavio je na konferenciji za štampu u Gazi glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Hamasa Ihab al-Ghossein.

"Ove informacije su proslijeđene u Ramallah, a zatim su poslane neprijatelju koji je gađao ciljeve na temelju obavještenja prikupljenih prije i poslije rata", dodao je glasnogovornik.

Na konferenciji je objavljeno nekoliko videosnimaka "priznanja" koji prikazuju ljude koji tvrde da su pripadnici Fataha.

"Uz pomoć programa Google Earth, ove grupe su pripremale karte na kojim su locirane džamije, institucije, tuneli i radionice. One su ih slale svojim zvaničnicima u sigurnosnim službama na Zapadnoj obali, prije rata", kazao je novinarima šef obavještajne službe Hamasa u Gazi Abu Abdallah.