U posljednje dvije godine
6

Google do sada otpustio 48 radnika zbog seksualnog zlostavljanja

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izvršni direktor kompanije Google Sundar Pichai izjavio je da je iz ove kompanije otpušteno 48 radnika, uključujući i 13 viših rukovodilaca zbog seksualnog zlostavljanja koje su intenzivno provodili nekoliko godina.

U e-mailu koji je glasnogovornik Googlea poslao kompaniji FOX News stoji da je Google ozbiljan kada riječ o sigurnosti radnika i inkluzivnom radnom mjestu.

Također, Pichai je pokrenuo niz pozitivnih promjena u firmi nakon što je New York Times objavio da je kompanija Google Andyju Rubinu, inače stručnjaku koji je radio na razvoju Androida, dala 90 miliona dolara otpremnine iako je već ranije optužen za seksualno uznemiravanje radnika.

Eileen Naughton, jedan od lidera Googlea kada je riječ o upravljanju ljudskim resursima, ohrabrio je zaposlenike kompanije svojim e-mailom u kojem podstiče radnike da prijavljuju uznemiravanje ili bilo koji drugi oblike neugodnosti koje im pričinjavaju radne kolege.

"Snosit će ozbiljne posljedice svako ko se bude ponašao neadekvatno", zaključeno je u e-mailu.

Prethodno spomenuti Andy Rubin imao je aferu sa zaposlenicom u Googleu, koju je tjerao da ga oralno zadovoljava. Google je, kako se izvještava, optužbu uzeo kao opravdanu, a tadašnji direktor kompanije Larry Page tražio je od Rubina da da otkaz.

Nakon njegove ostavke Google je navodno osigurao Rubinu otpreminu od 90 miliona, što je izazvalo opću uzbunu američke javnosti.