Rušenje Blizanaca
230

Godišnjica terorističkih napada u Americi: Bolno sjećanje na 11. septembar 2001.

S.H.P.
New York danas obilježava 19. godišnjicu terorističkih napada. Naime, na današnji dan, u 8 sati i 46 minuta po lokalnom vremenu, avion na letu 11 American Airlinesa udario je u sjeverni neboder Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku, samo 17 minuta nakon toga, u 9 sati i 3 minute, u južni neboder se zabio avion United Airlinesa, let 175.

Teroristi su oteli još dva aviona, avion American Airlinesa je u 9 sati i 37 minuta pao na Pentagon, a posljednji avion, let 93 United Airlinesa, srušio se u polju u Pennsylvaniji u 10 sati i 3 minute.

U ovom terorističkom napadu poginulo je više od 3.000 ljudi.

Njujorčani danas, u jeku pandemije koronavirusa, odaju počast svim nastradalim žrtvama, ali i herojima koji su poginuli u trenucima kada su pokušali pomoći unesrećenim.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Prije 11. septrembra 2001. godine blizanci Svjetskog trgovinskog centra postali su simbol ekonomske moći američke nacije. Oni su bili središte trgovine i mjesto u kojem je bilo zaposleno oko 10.000 ljudi.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U 102 minute teroristi su uspjeli uništiti Svjetski trgovački centar. Svjedoci su s užasom posmatrali zarobljene žrtve koje su u panici počele skakati u smrt. Hiljade pripadnika hitnih službi, policajaca, vatrogasaca, bolničara okupilo se oko Svjetskog trgovačkog centra kako bi spasili što više života.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Hiljade vatrogasaca penjalo se uz stubišta kako bi došlo do zone požara i spasilo hiljade ljudi. Nakon toga obje zgrade Svjetskog trgovačkog centra srušile su se do temelja ostavivši iza sebe hiljade poginulih.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Osam mjeseci je trebalo građevinskim radnicima da uklone sve ruševine. Devetnaest godina kasnije 11. septembar simbol je herojstva Njujorčana.