Japan
0

Godišnjica atomskog napada na Nagasaki

SRNA
U Nagasakiju je obilježena 64. godišnjica atomskog napada američke vojske na ovaj japanski grad u kojem je poginulo oko 39 000 ljudi, a vjeruje se da je od posljedica radijacije umrlo njih 75 000.

Na današnji dan, 1945. godine, američka vojska je bacila atomsku bombu na Nagasaki i to je bio drugi nuklearni napad američkih snaga tokom Drugog svjetskog rata nakog čega je Japan kapitulirao.

Prvi nuklearni napad u istoriji čovječanstva bio je samo tri dana ranije, 6. avgusta 1945. godine kada je američka vojska bacila bombu na Hirošimu od čijeg je udara i posljedica radijacije stradalo 140 000 ljudi.

Meta drugog nuklearnog napada bio je grad Kokura, ali je zbog velike oblačnosti, druga meta na listi bio grad Nagasaki.

Iako je bomba bila jača od one koja je bačena na Hirošimu, zbog planinskog terena , razaranje je bilo manje.

Gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue apelovao je danas na lidere zemalja svijeta da se uvede zabrana atomskog oružja.

"Dva su puta ispred nas - jedan nas vodi u svijet bez nuklearnog oružja, a drugi ka uništenju i patnjama koje smo preživjeli u Hirošimi i Nagasakiju prije 64 godine", rekao je gradonačelnik Nagasakija oko 11.00 časova po lokalnom vremenu, u trenutku kada je 9. avgusta 1945. američka atomska bomba sravnila Nagasaki.

On je pozvao lidere zemalja koje imaju nuklerano naoružanje da dođu u Nagasaki i razgovaraju sa onima koji su preživjeli atomski napad.

Godišnjica u Nagasakiju obilježena je i minutom ćutanja i uz zvonjavu velikog zvona u gradskom Parku mira, a pred više hiljada okupljenih govorili su i japanski premijer Taro Aso i drugi zvaničnici.

Nagasaki je po završetku rata ponovo sagrađen i ponovo postao lučki grad sa razvijenom industrijom brodogradnje.