U scenariju se ne spominje religija
348

Glumica iz filma "Nevinost muslimana": Režiser me prevario

Klix.ba
Cindy Lee Garcia
Cindy Lee Garcia
Cindy Lee Garcia, američka glumica koja se pojavila u amaterskom antiislamskom filmu "Nevinost muslimana", koji je izazvao kontroverze i val nasilja širom muslimanskog svijeta, podnijela je tužbu protiv režisera filma.

Garcia je optužila Nakoulu Basseleya Nakoulu da ju je prevario i namamio da glumi u filmu mržnje za koji je ona vjerovala da je avanturistički film koji se snima u pustinji. Glumica od suda također traži i da se film ukloni sa videoservisa YouTube.

Film snimljen u Sjedinjenim Američkim Državama je izazvao val nasilja na Bliskom istoku, sjeveru Afrike i u Šri Lanki. Četiri Amerikanca, uključujući i ambasadora Chrisa Stephensa, su ubijeni tokom napada na Konzulat SAD-a u Bengaziju u Libiji.

Prema Garcijinim riječima, scenarij koji je ona dobila uopšte nije spominjao poslanika Muhameda niti je imao ikakve veze sa religijom. Ona tvrdi i da stalno dobija prijetnje smrću te da je njena povezanost sa snimanjem filma dosta naškodila njenoj reputaciji.

U tužbi koja je podnesena Vrhovnom sudu u Los Angelesu Garcia navodi prevaru, klevetu i namjerno nanošenje emotivne boli, prenosi BBC.

"Ona je zakonom zaštićena, niko nema pravo da stavlja riječi mržnje u njena usta i da je prikazuje kao osobu sa predrasudama. Tokom snimanja filma niko nikada nije spomenuo poslanika Muhameda. Niko nije govorio ništa što ima ikakve veze sa religijom i nije bilo nikakvog seksualnog sadržaja za koji je Garcia znala", izjavili su advokati Cindy Lee Garcije.