Svijet
0

Glavni sjevernokorejski reaktor nastavio s radom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Aktivnosti glavnog sjevernokorejskog nuklearnog reaktora bile su nakratko prekinute u maju, ali je nakon toga postrojenje ponovo počelo s radom, saopćile su u ponedjeljak južnokorejske tajne službe.

"Nuklearni kompleks Yongbijona, koji se nalazi stotinjak kilometara sjeverno od Pjongjanga, bio je deset dana zatvoren, ali je nedavno ponovo pušten u rad", izjavio je glasnogovornik južnokorejskih obavještajnih službi koji je želio ostati anoniman.

Prema tom zvaničniku, prekid od prošlog mjeseca je bio samo privremen i očito je da je bio povezan s tehničkim problemima. "Mislimo da je rad bio prekinut samo zbog tehničkih problema.To nema nikakve veze s obavezom Sjeverne Koreje preuzetom u skladu sa sporazumom od 13. februara", rekao je on.

Pjongjang se obavezao 13. februara u Pekingu, nakon višestranih pregovora, da će izvršiti denuklearizaciju Korejskog poluotoka. Međutim, on je propustio 14. april, prvi rok za zatvaranje Yongbijona, zahtijevajući najprije da se riješi spor sjevernokorejskih dobara zamrznutih u Banci Macao u iznosu od 25 miliona dolara.

Sredstva blokirana nakon američkih optužbi o pranju novca oslobođena su, ali se efektivno prebacivanje na Sjevernu Koreju još uvijek suočava s tehničkim problemima.