Svijet
0

Glavni odlomci Ahmedinedžadovog pisma Bushu

FENA
Pismo iranskog predsjednika Mahmuda Ahmedinedžada upućeno američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu zbirka je zamjerki na račun Sjedinjenih Država i mističnih vračanja predstavljenih u formi pitanja, konstatira AFP.

Ovo pismo od 18 strana u engleskoj verziji, čiju je kopiju dobio i AFP, obuhvata teme koje je iranski ultrakonzervativni predsjednik često navodio, a koji između ostalog sugerira Bushu da se vrati vjerskim principima kako bi riješio iransku nuklearnu krizu.

AFP navodi glavne teme iz pisma:

Rat u Iraku: "Pod izgovorom postojanja oružja za masovno uništenje, ova užasna tragedija je završila okupacijom zemlje. Potom se pokazalo da oružje za masovno uništenje nije ni postojalo.

Izrael i holokaust: "Nakon rata tvrdilo se da je šest miliona Jevreja ubijeno. Prihvatimo da su to istinite tvrdnje. Da li se to automatski moralo izraziti stvaranjem države Izrael na Bliskom Istoku ili podrškom toj zemlji? Kako se taj fenomen može racionalizirati ili objasniti?

Odgovornosti dužnosnika: Narod će odlučivati o našim ulogama kao predsjednicima. Jesmo li donijeli mir, sigurnost i prosperitet našem narodu ili nesigurnost i nezaposlenost? Jesmo li branili ljude svih naroda ili smo im nametnuli rat, jesmo li ilegalno intervenirali u njihovim poslovima, jesmo li formirali paklene zatvore i koga smo bacali po tamnicama? Jesmo li svijetu donijeli mir i sigurnost ili smo taj svijet zastrašivali i prijetili mu?

Nuklearni dosje i Vijeće sigurnosti UN-a: Narodi svijeta nisu zadovoljni statusom quo te obraćaju veliku pažnju obećanjima i komentarima izvjesnog broja utjecajnih dužnosnika"

"Mnogobrojni od njih u svijetu ne osjećaju se sigurnim i protive se proširenju te nesigurnost i rata pa ne odobravaju i ne prihvataju sumnjive politike."

"Narodi svijeta ne vjeruju međunarodnim organizacijama jer te iste organizacije ne brane njihova prava."

"Zašto se svaki tehnološki i naučni napredak na Bliskom istoku opisuje i prenosi kao prijetnja cionističkom režimu?"

Vjera je jedini mogući izlaz: "Mi vjerujemo da je povratak uputama božanskih poslanika jedini put koji vodi ka spasenju. Kažu mi da Vaša Ekselencija slijedi pouke Isusa Krista i vjeruje u božanska obećanja Kristova".

"Zar nećete prihvatiti taj poziv? To znači stvarni povratak poslanikovim poukama, monoteizmu i pravdi, kako bi se sačuvao ljudski dignitet i pokoravanje Svemoćnom i njegovim poslanicima".

"Nesumnjivo je da će vjerom u Boga i poslanikove pouke narod prevazići sve svoje probleme. Pitanje koje vam postavljam jeste "zar im se vi ne želite pridružiti"?.

Ahmadinedžad u povratku navedenim tradicionalnim vrijednostima vidi "nove načine za izlazak iz sadašnje osjetljive situacije u svijetu".