Svijet
0

Glavni američki pregovarač Cristopher Hill u Pyongyangu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Glavni američki pregovarač za Sjevernu Koreju i pomoćnik državne tajnice Cristopher Hill doputovao je u ponedjeljak u Pyongyang da bi posjetio sporni nuklearni kompleks Yongbjon i susreo se s glavnim sjevernokorejskim nuklearnim progovaračem Kim Kye-gwanom, javila je kineska novinska agencija Xinhua.

Hill, koji je stigao u Pyongyang iz američke zrakoplovne baze u Južnoj Koreji, ostat će do srijede kako bi pomogao u provođenju dogovora prema kome se toj siromašnoj zemlji zabranjuju buduće nuklearne ambicije u zamjenu za veliku humanitarnu pomoć i okončanje statusa zemlje koja podržava terorizam, prenijela je agencija Reuters.

Sjeverna Koreja je počela zatvarati tri glavna kompleksa reaktora u kome se pravi nuklearno gorivo i još jedan gdje se izdvaja plutonij, a koji se nalazi oko 100 kilometara sjeverno od prijestonice.

Dogovor koji je postignut između Sjeverne Koreje, s jedne, i Sjedinjenih Država, Južne Koreje, Japana i Rusije, s druge strane, također obavezuje Pyongyang da osigura kompletan inventar svoga nuklearnog naoružanja do kraja godine i tako odgovori na američke sumnje kako tajno obogaćuje uran za svoje nuklearno oružje.

Ako Pyongyang izvrši svoje obaveze, Washington će započeti proces skidanja Sjeverne Koreje s liste State Departmenta zemalja koji sponzoriraju terorizam.