Samit EU u Bruxellesu
0

Glavne teme ekonomija i klimatske promjene

FENA
Herman van Rompuy (Foto: Reuters)
Herman van Rompuy (Foto: Reuters)
U Bruxellesu će se u četvrtak i petak održati sastanak Vijeća Evropske unije na kojem će šefovi država i vlada EU-a razgovarati o dva osnovna pitanja - ekonomiji i borbi protiv klimatskih promjena.

Nova evropska strategija za zapošljavanje i gospodarski razvoj bit će tema prvog dana sastanka, navodi se u pozivnom pismu koje je evropskim liderima uputio predsjednik Vijeća EU-a Herman van Rompuy.

"Potrebno je da postignemo sporazum o osnovnim elementima (strategije), uključujući upravljanje, i usredotočimo se na glavne ciljeve, koji će voditi provedbi strategije. Ovaj razgovor trebalo bi da nam omogući službeno usvajanje strategije u junu", naveo je Van Rompuy.

Pored ovoga, tokom prvog dana samita razgovarat će se i o glavnim pitanjima agende za predstojeći samit G-20 u Torontu, ali ovi razgovori će biti tek preliminarni, jer će glavne odluke o ovom pitanju biti donesene na samitu u junu, kao io koordinaciji gospodarske politike, konkurentnosti i platnog bilansa.

"Dok su proračunska pitanja bila nadzirana u skladu s Paktom za stabilnost i razvoj, nedovoljna pažnja posvećena razlikama u konkurentnosti u okviru evropskih privreda, ali i u odnosu na strana gospodarstva. Ovo nije važno samo u odnosu na države eurozone, nego za sve članice unije", naveo je Van Rompuy.

Tema sastanka u petak bit će pregovori o borbi protiv klimatskih promjena i načini da se u ovaj proces unese nova dinamika.

"Ne odstupajući od svog cilja da se postigne pravno obavezujući sporazum, trebalo bi da se dogovorimo o postepenom pristupu kako bi se pregovarački proces vratio na kolosijek. Zatražit ću od visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton da iznese svoje poglede na to kako bismo poboljšali saradnju sa svojim strateškim partnerima", navodi se u Van Rompuyevom pismu.