Svijet
0

Glavaš traži da mu se skine zastupnički imunitet

FENA
Nezavisni hrvatski saborski zastupnik Branimir Glavaš, koji se kao osumnjičenik za ratni zločin nalazi na liječenju u osječkoj Kliničkoj bolnici, uputio je danas Hrvatskom saboru dopis u kojem zahtijeva da mu se ukine imunitet od kaznenog progona, u slučaju privatne tužbe.

U dopisu, kojeg je putem svog odvjetnika Dražena Matijevića, uputio Saboru Glavaš ističe kako je iz medija doznao da je "saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo odbilo zahtjev za ukidanjem njegova zastupničkog imuniteta, kako bi protiv njega mogao biti proveden kazneni postupak, temeljem privatne Faberove tužbe te od Sabora zahtijeva da ne prihvati takvu odluku i da se udovolji prijedlogu za ukidanje njegova imuniteta".

Glavaš navodi kako mu nije potreban zastupnički imunitet da bi se obranio od Faberovih optužaba, već želi da mu se omogući da se s Faberom susretne na sudu i da u sudskom postupku iznese činjenice s kojima raspolaže. Napominje da će "pred sudom i pred hrvatskom javnošću dokazati da je Faber činio brojne nezakonitosti, u nastojanju da na svaki način proizvede dokaze, kojima će ga osumnjičiti za zločine koje" kako tvrdi, "nije počinio".

Potrebno je da iziđu na vidjelo njegovi postupci, kojima je posinio niz kaznenih djela na moju štetu i ostalih osoba koje su skupa sa mnom optužene, a i stoga jer kaznene prijave i optužne prijedloge koje sam podnosio protiv Fabera osječko Općinsko državno odvjetništvo i Općinski sud odbacuju i tako mu pružaju izravnu zaštitu, navodi, uz ostalo, Glavaš u dopisu, u kojem moli da njegov zahtjev bude hitno razmotren.

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) odbacilo je jučer zahtjeve za skidanje zastupničkog imuniteta trojici saborskih zastupnika, među kojima je i Glavaš, budući da se protiv njih skidanje imuniteta tražilo zbog privatnih tužbi za klevetu (kazneno djelo protiv časti i ugleda), a, sukladno praksi MIP-a, za takve se tužbe imunitet ne skida.