Svijet
0

Glavaš počeo iznositi obranu

FENA
Branimir Glavaš, hrvatski političar optužen za ratni zločin nad civilima u ratnom Osijeku, danas je pred zagrebačkim Županijskim sudom počeo iznositi svoju obranu, odbacujući sve navode optužnice.

"Odbacujem sve navode iz osječke i zagrebačke optužnice", kazao je Glavaš ističući kako smatra da nakon istrage u slučajevima "garaža" i "selotejp" protiv njega nije bilo razloga za podizanje optužnice i pokretanje sudskog postupka.

Glavaš obranu iznosi pomažući se iskazima iz istrage koje je prošle godine dao sucima u Zagrebu i Osijeku, a saslušanje su na početku današnje rasprave zatražili i ostalih šestero optuženika.

Za ratne zločine protiv civila uz Glavaša se terete Ivica Krnjak, Gordana Getoš-Magdić, Mirko Sivić, Dino Kontića, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić. Svi optuženi u pritvoru su od listopada prošle godine.

Predsjednik sudskog vijeća Željko Horvatović izvijestio je na početku rasprave da je Glavaš od 8. studenog ponovno u "suhom štrajku" odnosno da odbija hranu.

U tzv. slučaju garaža optuženi se terete za zlostavljanje troje srpskih civila te ubojstvo Čedomira Vučkovića i Đorđa Petkovića kojemu se od tada gubi svaki trag.

Glavaš je u tzv. slučaju selotejp optužen da je pripadnicima tzv. uskočke bojne zapovjedio zlostavljanje i ubijanje desetero osječkih civila srpske nacionalnosti na obali Drave.