Svijet
0

Glasanje protiv gradnje minareta u Švicarskoj

FENA
Švicarska populistička desnica okupila je više od 100 hiljada potpisa zahtijevajući organiziranje glasanja protiv izgradnje minareta, objavili su promotori inicijative.

Inicijativa protiv tih zdanja predana je vladi s potpisima gotovo 115.000 osoba, daleko više od potrebnog minimuma od 100.000 potpisa za održavanje konsultacija.

Pri predaji teksta švicarska vlada odmah je dala na znanje da će pozvati narod da ga odbaci na glasanju do kojeg neće doći još nekoliko mjeseci.

Odbor odgovoran za tu inicijativu istaknuo je da minareti nisu zdanja vjerskog karaktera već "očiti simbol političko-vjerskog preuzimanja odgovornosti vlasti, koje dovodi u pitanje temeljna prava".

"Onaj ko, kao što je slučaj u islamu, stavlja religiju iznad države nalazi se u potpunoj oprečnosti s federalnim ustavom", piše u tekstu inicijative koji su izdali članovi Demokratske unije centra, populističke stranke koja zauzima prvo mjesto u zemlji s 29 posto glasova na zadnjim parlamentarnim izborima.

Švicarska ima više od 311.000 muslimana na 7,5 miliona stanovnika, prenosi Hina. Zemlja ima samo dvije džamije s minaretima, u Zuerichu i Ženevi.