Prešli granicu
126

Gerilci na tenkovima upali u Rusiju iz Ukrajine, mrežama se šire snimci žestokih borbi

M. G.
Legija Sloboda Rusije i Sibirski bataljon prešli su granicu i ušli u Rusiju iz Ukrajine 12. marta radi izvođenja borbenih dejstava, navode ukrajinski mediji.

Prema riječima portparola ukrajinske vojne obavještajne službe Andrija Jusova, jedinice se sastoje od ruskih državljana koji djeluju kao dio ukrajinskih "sigurnosnih i odbrambenih snaga".

"Oni pomažu da se Ukrajina oslobodi od ruskih osvajača“, rekao je Jusov i dodao:

"Ali to su građani Ruske Federacije, a kod kuće (u Rusiji) imaju pravo da rade sve što smatraju potrebnim u ovoj situaciji da zaštite svoja građanska prava i oslobode svoju zemlju od ruske Putinove diktature."

Rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da je "sprečilo pokušaj Kijeva da se probije na rusku pograničnu teritoriju u Belgorodskoj i Kurskoj oblasti", dodajući da se upad dogodio "istovremeno u tri pravca".

Ministarstvo se nije direktno osvrnulo na Legiju Sloboda Rusije i Sibirski bataljon, rekavši samo da su "ukrajinski teroristi koji su pokušali da prodru na rusku teritoriju pogođeni avijacijom, raketnim snagama i artiljerijom".

Ilja Ponomarjov, bivši član ruskog parlamenta, a sada živi u egzilu u Ukrajini, tvrdio je da su grupe ruskih milicija ušle u ruske oblasti Belgorod i Kursk radi "zajedničke operacije".

"Pogranični gradovi Lozovaja Rudka u Belgorodskoj oblasti u potpunosti su pod kontrolom oslobodilačkih snaga", rekao je on na Facebooku. "U Tjotkinu u Kurskoj oblasti trenutno je u toku bitka sa malokalibarskim oružjem".

Legija slobode Rusije je kasnije objavila video na kojem se navodno vidi jedinica koja djeluje u Tjotkinu, tvrdeći da je uništila ruski oklopni transporter u selu.

I Legija slobode Rusije i Sibirski bataljon objavili su video zapise na svojim platformama društvenih medija koji navodno pokazuju svoje grupe koje djeluju u Rusiji.

"Kao i svi naši sugrađani, u Legiji sanjamo o Rusiji oslobođenoj od (ruskog predsjednika Vladimira) Putinove diktature", napisala je Legija slobode Rusije na Twitteru.

"Ali mi ne sanjamo: mi naporno radimo da ostvarimo te snove. Oduzet ćemo našu zemlju centimetar po centimetar od režima. Rusi će dobro spavati, neće se plašiti zvona na vratima i neće se plašiti da kažu šta misle. Rusi će glasati za koga hoće, a ne za koga moraju. Rusi će živjeti slobodno."

Sibirski bataljon je preko društvenih mreža pozvao Ruse da ignorišu ruske predsjedničke izbore, koji bi trebalo da se održe sredinom marta, nazivajući glasačke listiće i biračka mjesta "fikcijom".

Ovo nije prvi upad u Rusiju iz Ukrajine od strane ruskih oružanih grupa protiv Kremlja.

Legija slobode Rusije prešla je u rusku oblast Belgorod u maju 2023. godine, za koju je Jusov rekao da će "osloboditi ove teritorije od Putinovog režima i potisnuti neprijatelja kako bi se stvorila određena zona za zaštitu ukrajinskih civila".