Svijet
0

Gerald Ford američku intervenciju u Iraku smatrao "neopravdanom"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dnevnik International Herald Tribune osvrće se u petak na nekoliko intervjua u kojima je netom preminuli Gerald Ford, bivši američki predsjednik, kritizirao sadašnju administracije zbog politike u Iraku.

Najviše je Gerald Ford rekao u razgovoru s Bobom Woodwardom, novinarom Washington Posta. Intervjuu je, po želji bivšeg predsjednika, bio pod embargom do njegove smrti. Gerald Ford je rekao da je američka intervencija u Iraku "neopravdana".

U drugom intervjuu, za njujorški Daily News, Ford je izjavio da se "snažno protivio" razlozima za intervenciju koje je svojevremeno dala administracija predsjednika Busha, te da bi on osobno protiv Saddama Husseina koristio druge alternative, naprimjer - sankcije.

Gerald Ford, koji je 1974. u Bijeloj kući zamijenio Richarda Nixona nakon što je ovaj podnio ostavku zbog afere Watergate, također se nije slagao s vladinim programom elektronskog praćenja i prisluškivanja na teritoriju Sjedinjenih Država, i to ljudi za koje se sumnja da su u vezi s teroristima.

"Možda je to nešto što se mora učiniti kako bismo se odbranili. Ne mislim da se radi o nekakvom ozbiljnom kršenju naših zakona. No, osobno, nikad ne bih pokrenuo takav program", navodi riječi Geralda Forda dnevnik International Herald Tribune.