Svijet
9

Generalni štrajk u Grčkoj: Rade samo hitne službe, saobraćaj u kolapsu

Anadolija
Foto: EPA
(Foto: EPA)
U znak protesta protiv najavljenih reformi penzionog sistema radnici javnog i privatnog sektora danas su stupili u jednodnevni štrajk.

Današnji generalni štrajk je organiziran na poziv Konfederacije grčkih radnika (GSEE), Unije uposlenika javnog sektora (ADEDY) i Unije radničkih pokreta (PAME), a jučer mu je prethodio i štrajk novinara i medija, tako da danas na trafikama nema ni štampanih izdanja novina.

Ne rade javne institucije, a u ljekarskom sektoru rade samo službe hitne pomoći. Zatvorene su i svi sudovi, apoteke, muzeji, turistička mjesta i većina trgovina.

Štrajkuju i uposlenici pomorskog zrakoplovnog sektora, pa su brodovi ostali usidreni u lukama, a avioni parkirani na pistama. Međunarodne zračne linije odvijaju se uz veća kašnjenja.

Štrajk je doveo i do velikih gužvi i kolapsa u saobraćaju jer su svi uposlenici javnog prijevoza i taksisti također stupili u štrajk.

Poljoprivrednici koji već danima traktorima blokiraju međugradske ceste, danas su se sklonili sa tih puteva kako bi omogućili demonstrantima da dođu u gradove u kojima su najavljeni masovni protesti.

Atina, Solun, Patra i Larisa su samo neki od gradova u kojima su danas održani masovni protesti. Blizu 40.000 demonstranata se okupilo na atinskom Trgu Omonia i protestnom šetnjom paradiralo do Trga Sintagma.

Najmanje četiri osobe, među kojima i jedan novinar su povrijeđene tokom sukoba između grupe maskiranih demonstranata i policije.