Svijet
4

Generalni direktor BBC-a George Entwistle podnio ostavku

Anadolija
George Entwistle
George Entwistle
Generalni direktor BBC-a George Entwistle, podnio je ostavku zbog objavljivanja netačne vijesti u emisiji Newsnight, a u kojoj je jedan zvaničnik konzervativne stranke optužen za umiješanost u skandal sa zlostavljanjem djece, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Pedesetogodišnji Entwistle, koji je dužnost generalnog direktora prošlog mjeseca preuzeo od Marka Thompsona, obrazložio je svoju ostavku kao "potez iz časti, nakon što je drugog novembra u emisiji Newsnight objavljena vijest pripremljena po neprihvatljivim novinarskim standardima".

On je napomenuo da je generalni direktor ove kuće odgovoran i za sadržaj programa koji BBC emituje, te rekao kako će "biti najbolje da ova medijska kuća izabere novog generalnog direktora".

U emisiji Newsnight član konzervativne stranke lord McAlpine optužen je za umiješanost u zlostavljanje djece. BBC je ranije uputio izvinjenje zbog emitovanja ovog sadržaja. Prema navodima objavljenim u emisiji, u Sjevernom Wellsu zabilježeni su slučajevi zlostavljanja djece u domovima za zbrinjavanje, a u čitavu priču, navodno su bili umiješani i neki britanski političari.

Ministarka unutrašnjih poslova Velike Britanije Theresa May, saopštila je da će biti pokrenuta istraga u vezi sa zlostavljanjem djece 1970 i 1980-ih godina. Funkciju generalnog direktora BBC-a, privremeno će obnašati Tim Davie.