Svijet
0

General Odierno: Iračka vlada mora učiniti više na dugoročnoj stabilnosti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zamjenik zapovjednika američkih snaga u Iraku smatra da postoje pozitivni trendovi u pogledu nasilja, da su iračke sigurnosne snage ostvarile napredak, a da je postignut pomak i u izmirenju između sunita i šiita, što bi trebalo omogućiti Sjedinjenim Državama da smanje broj trupa u Iraku kao što je planirano.

General Ray Odierno je međutim naglasio da je akcija iračke vlade u planu izmirenja i osiguranja osnovnih usluga ključ za dugoročnu stabilnost.

Odierno je izjavio da je broj žrtava u koalicijskim snagama opao u oktobru, peti mjesec zaredom, na pedeset poginulih u akciji, a da je opao i broj napada pobunjenika najsmrtonosnijim oružjem, odnosno skrivenim bombama.

General Odierno je također naglasio da je broj iračkih civilnih žrtava već četvrti mjesec uzastopno opao na manje od hiljadu, ali najnoviji podaci iračke vlade ukazuju na neznatno povećanje od septembra do oktobra.

General je preko satelita iz Bagdada rekao novinarima u Pentagonu, prenosi VoA, da je povećanje američkih snaga ranije ove godine znatno oslabilo sposobnost Al-Qaide u Iraku i šiitskih ekstremista da izvode napade.

Istovremeno iračke sigurnosne snage su nastavile povećavati svoju sposobnost i više Iračana sarađuje s vladom i koalicijom nego s ekstremistima.

General veruje da će SAD biti u stanju smanjiti broj vojnika u Iraku za 25 posto u roku od godinu dana, a da pritom ne uzrokuju ponovni porast nasilja.

”Vjerujem da ćemo moći zabilježiti daljnji napredak na osnovu do sada postignutog napretka u borbi protiv neprijatelja, na osnovu daljnjeg jačanja iračkih sigurnosnih snaga, kao i daljnje podrške stanovništva. Stoga smatram da ćemo biti u stanju da sačuvamo ostvareni napredak“, kazao je.

Međutim, general Odierno je također upozorio da taj napredak nije ”nepovratan.“ On je rekao da iračka vlada mora učiniti više da obezbijedi osnovne usluge ljudima u oblastima u kojima se sigurnost popravila.

Kazao je da iračka vlada mora usvojiti zakone koji već dugo čekaju na odobrenje i postići napredak u praktičnim aspektima izmirenja.

“Ako možemo pružiti usluge na dosljedan način, to će umanjiti nasilje više od vojnih operacija. Slažem se s tim. Također je važno stalno nastojanje ka izmirenju. Mislim da su to ključni potezi. To bi mogle biti prekretnice“, smatra general.

On je također naglasio da vlada mora dopustiti većem broju sunita da se priključe novim iračkim policijskim snagama te istaknuo da sada postoji način za to, dok je zapovjedništvo koalicijskih snaga uključeno u taj proces.