Svijet
0

General Coppola dodijelio medalje

FENA
Šef Policijske misije Evropske unije brigadni general Vincenco Coppola dodijelio je danas medalje članovima misije iz 26 zemalja članica EU i šest zemalja izvan EU za službu pod okriljem sigurnosne i odbrambene politike EU.

“Ovim medaljama želim da vam zahvalim za vašu službu i posvećenost u ostvarivanju EUPM-ovih ciljeva usmjerenih ka profesionalizaciji i modernizaciji policije u BiH,” Coppoline su riječi iz saopćenja EUPM-a.

Coppola je potvrdio da će se u narednom periodu EUPM fokusirati na unapređenje profesionalne suradnje između policijskih tijela u BiH, uz jačanje upravnog odbora policije kao najvišeg policijskog koordinacionog tijela u BiH.

Izrazio je žaljenje što se bh. političari nisu uspjeli dogovoriti oko policijske reforme.

"To je prije svega tragično za građane BiH, jer im onemogućava dobijanje moderne i efikasne policije,” kazao je.

Coppola je odao priznanje entitetskim i kantonalnim policijama za poboljšanje rada na održavanju javnog reda i mira tokom proteklih godina, ali je dodao kako "rascjepkanost u 13 različitih uprava policije u osnovi podriva daljnji napredak u suzbijanju organiziranog i krupnog kriminala, što bi reforma policije trebalo da riješi, ne samo zbog evropskih integracija već, što je puno važnije, zbog sigurnosti građana BiH”.