Svijet
0

Gazprom smanjuje izvoz prirodnog gasa za 10 posto

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Ruski gasni gigant "Gazprom" će ove godine smanjiti izvoz prirodnog gasa za 10,5 odsto, na 142 milijarde kubnih metara, dok 2010. godine planira da izveze 160,8 milijardi kubnih metara, izjavio je danas direktor "Gazprom exporta" Alexander Medvedev.

On je na forumu "Gas Russia 2009." rekao da se za ovu godinu u "Gazpromu" očekuje profit od 42,5 milijardi dolara, a 2010. od 51 milijarde dolara, prenijela je agencija Itar-Tass.

Pored toga, rukovodstvo te ruske kompanije očekuje da će države članice Evropske unije ove godine zabilježiti pad tražnje prirodnog gasa za prosječno pet do sedam odsto, što će biti rekord u istoriji evropske gasne industrije, rekao je Medvedev.

Prema podacima Međunarodne agencije za energetiku i zavoda za statistiku EU, "Eurostata", potrošnja gasa u Evropi je između januara i augusta smanjena 7,5 odsto ili za 30,4 milijarde kubnih metara.

Medvedev je istakao da svi stručnjaci očekuju da će se tražnja vratiti na nivo prije krize do 2012., ali je to moguće i znatno ranije, s obzirom na najnovije trendove ekonomskog oporavka.